Vestita pentru minunile sale, India, aceasta tara fascinanta, ne incanta cu istoria si legendele ei, cu templele risipite pretutindeni. Una dintre cele mai cunoscute opere arhitectonice este templul Soarelui Surya din Konarak. Mitologia indiana ni-l infatiseaza pe zeul Surya drept ochiul zeilor care vede tot ce se intampla pe lume.
El merge pe cer intr-o trasura cu sapte cai. Templul sau ridicat in secolele XII-XIII in stil nordic, nu a fost practic terminat niciodata. Astazi este complet ruinat dar se pot inca vedea fostele capele-sanctuare. Era inaltat pe un postament inalt, numit jagaumehan, si avea deasupra un turn bombat, realizat in plan inclinat. Era ornamentat cu 12 roti sculptate in piatra si cai, de asemenea sculptati, totul simbolizand carul zeului.
Existau 12 roti si sapte cai care, impreuna cu numarul 8, cel al spiritelor, reprezentau sistemul solar asa cum era vazut el de indienii acelor vremuri. Templul era cunoscut si sub numele „Pagoda Neagra” si avea o intrare impresionanta alcatuita din patru randuri de pietre venind din cele patru puncte cardinale. Sala mare era presarata de coloane care o compartimentau, si era impodobita cu statui.
Secolele XIII-XIV marcheaza o evolutie deosebita a acestor monumente. Se inmultesc asa-zisele orase-temple, ansambluri de ziduri, coridoare, porti, revitalizand viata religioasa. O asemenea opera este orasul-templu Madurai construit in stil sudic in secolul al XVII-lea cand s-au creat templele dinastiei Haiaka. Corpul central al ansamblului este ocupat de Sanctuarul cu o suprafata imensa, inconjurat de mai multe randuri de ziduri perforate de porti.
Pe portiunile de drum ce leaga Sanctuarul de porti se remarca salile cu coloane, construite insa din ce in ce mai mici pentru a putea fi pusa in evidenta poarta mare, bogat ornamentata, cu o inaltime de 45 de metri. Templul din Minkas a fost construit, conform traditiei in onoarea zeului Shiva de catre zeul Indra. In bazinul templului cresteau crini de aur dupa cum spune legenda, de aceea in zilele noastre este numit chiar „Crinul de aur”. Adevarata minune, frumusetea sa este potentata de cea a Salii celor 1000 de coloane, ale carei sculpturi sunt o adevarata istorie in piatra.
In secolul al XII-lea se dezvolta si arhitectura islamica indiana, punctul culminant al acesteia situandu-se in perioada mogulilor. Se construiesc acum, moschei, minarete, palate, monumente funerare, cele mai multe acoperite cu aur, faianta colorata sau aur. Capodopera arhitecturii mogule este Taj-Mahalul, monumentul iubirii, ridicat la Agra intre 1632-1684 si fiind considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.