COSTUMUL INDIAN
Costumul Indian - India – patria bumbacului şi materialului din nego. Despre fineţea excepţională celei mai simple museline se poate de ghicit după denumirile poetice, careia i se dădeau: „apa curgătoare”, „ceaţa de seară”, „ţesut din aer”. În India din timpurile străvechi exista obiceiul – de a produce din bumbac material, ţesute cu fire aurii sau argintii. Arta ţeserii îmbrăcămintei în India era foarte diversă prin vopsire, garnisirea ţesăturii cu desene bogate, dar şi prin pictura murală în tehnica batic.
După condiţiile, existente în India antică, femeia era lipsită de drepturi şi nu avea bogăţii, în afară de cele pe care le purta.
Induţi erau cei mai mari posesori de bijuterii. Femeile din familiile sărace posedau in deosebi bijuterii ieftine din cupru, bronz, sticlă, bogătaţii – însă bijuterii din metale scumpe.
Existau bijuterii pentru păr şi frunte, cercei, inele, pentru nas, diverse coliere, brăţări, purtate la antebraţ sau încheietura mîinei, inele pentru mîini şi picioare, brăţări pentru picioare, cureli cu cataramă. Bijuteriile erau confecţionate şi din scoici, oasele elefanţilor, corali, perle, din seminţele diferitor cereale, sîmburii fructelor şi pomuşoarelor, ceramică,lacurilor cu sticlă colorată. Diferenţa principală a bogăţiei sferei sociale era calitatea şi cantitatea ţesăturilor, folosite pentru costum, decoraţiile şi bijuteriile.
Banda de pe şolduri – dhoti – baza costumului naţional indian. Dhoti – este dunga dreaptă din ţesătură cu lungimea de la 2 pînă 5 m, cu care se drapează picioarele şi şoldurile. Existau mai multe modalităţi de a drapa dhoti. Alt articol al costumului masculin – pelerina. Ea reprezintă o dungă dreptunghiulară, pe care o aşezau din spate spre faţă, o încrucişau pe piept, după care ambele capete le aruncau peste umeri. Această îmbrăcăminte o purtau regii indieni, suita regală şi ostaşii.
Descoperirile, referite la mileniul III î.e.n., ne permit de a vorbi despre pelerină, care se arunca (la bărbaţi) peste umărul stîng, dar în dreapta trecea sub suoară. La acest tip se referea şi îmbrăcămintea „nivi” – o bucată de ţesătură, înfăşurat în jurul taliei, în aşa fel ca pe abdomen să formeze nişte cute. Aceste elemente intrau în compoziţia costumului feminin şi masculin şi reprezintă principala îmbrăcăminte necusută modernă în India (rochia feminină – sari, masculină – dhoti), păstrată în multe variante de îmbrăcare şi moduri de purtare a plapumei.
SARI –forma tradiţională de drapare a îmbrăcămintei feminine. Sari indiană se deosebeşte prin mulţimea metodelor de drapare, legarea părţii libere a rochiei, formarea aranjării cutelor ş.a. Aceste calităşi a lui sari reprezintă o oarecare determinare, semnul celui ce poartă rochii. Sari – cea mai excepţională şi frumoasă parte a costumului indian. Toate metodele de drapare au asemănarea – în toate cazurile sari se înfăşoară de jos în sus. Cea mai simplă metodă de îmbrăcare a lui sari este înfăşurarea ţesăturii o dată sau de două ori în jurul şoldurilor în aşa fel, ca să formeze o fustă cu lungimea pînă la glezne sau chiar şi călcîi. Ţesătura rămasă este drapată în partea de sus a corpului. De obicei pentru sari se foloseşte materialul alb nevopsit, cîteodată cu desen la margini şi jos; există de asemenea sari cu dungi colorate şi culorile cele mai vii din mătase sau batistul fin cu franjuri lungi aurii.
Nimic nu poate fi mai minunat decît strălucirea acestor acestor ţesături luxoase, în deosebi nuanţa măslinie a pielii femeii indiene şi care fluturînd în timpul mersului, bat în auriu în jurul picioarelor ei suple. În India este produsă una dintre cele mai renumite haine cusute – adhivasa. Aceasta este îmbrăcămintea de sus a bărbaţilor foarte ajustată, cămaşă cusută cu aur (în acest caz ea a fost numită drapi). Apariţia îmbrăcămintei cusute în India are legătură directă cu descoperirea popoarelor străine, în primul rînd cu mutarea musulimanilor din Asia Centrală. Cu timpul costumul cusut a cucerit poziţia dominantă în viaţa oficială, elementele tradiţionale a costumului s-au păstrat la poporul simplu.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.